PEYZAJ PROJELERI - KONUT - STACKING GREEN

Peyzaj Projeleri - Konut - Stacking Green Görseli

Peyzaj Projeleri - Konut - Stacking Green;

30’lu yaşlarda bir çift için tasarlanan bu evin, ön ve arka cepheleri tamamen beton saksı katmanlarından oluşturulmuş.

Mimar Vo Trong Nghia tarafından tasarlanan, 4m. genişliğinde ve 20m. derinliğindeki bina, Vietnam’ın dar ama derin binalarının tipik bir örneği.

Konutun peyzajı ile ilgili olarak, cephede dikey bir bahçe oluşmasını sağlayan ve bir düzineyi bulan bu saksı katmanlarının, yükseklikleri ve birbirleri arasındaki mesafeler, 25-40cm arasında değişen olgun bitkilerin boylarına göre ayarlanmış ve bitkileri sulamak için saksıların içine otomatik çalışan bir sulama sistemi de yerleştirilmiş.

Binanın ön tarafında, saksı cephe ile iç mekan arasında cam yardımı ile separasyon sağlanırken, arka tarafında, saksı cephe ile ara duvar arasına yerleştirilen merdiven ile separasyon sağlanmış. Yeşil cephenin gürünüşünün evin tüm noktalarında algılanılması adına, bina içinde ara duvarlar mümkün olduğuna az tutulmuş. Bitkilendirilmiş cepheleri ve ayrıca çatı katında bulunan bahçesi sayesinde direk güneş ışığından, sokak gürültüsünde ve tozdan korunan, bu ödüllü binaya sağlıklı ve canlı bitkileri sayesinde ‘Yeşil İstif’ adı verilmiş.

Fotoğraflar: Hiroyuki Oki Proje hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler için; http://www.archdaily.com/199755/stacking-green-vo-trong-nghia/

comments powered by Disqus